Jürgen Habermas trapt na naar overleden historicus Fest

De filosoof en socioloog Jürgen Habermas (75) zaait in Duitsland ophef met een aanval op de onlangs overleden historicus en onbesproken Hitler-biograaf Joachim Fest. Hij beweert nu dat Fest zich zou hebben beijverd voor ex-nazi’s. Het politiek-filosofische Duitse maandblad Cicero plaatste onlangs op zijn website een brief van Habermas aan de op 11 september 2006 overleden historicus Joachim Fest, waarin niet minder dan een regelrechte oorlogsverklaring zit vervat. Hierin verwijt Habermas Fest dat hij zich als uitgever van de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) heeft ingezet voor de rehabilitatie van niet nader genoemde nazi-ideologen, zo meldt De Volkskrant vandaag, onder de kop 'De bejaarde beschimpt de overledene'. De woordenstrijd tussen de twee is niet nieuw: "Eerder had Habermas al bezwaar gemaakt tegen een als belastend en beledigend ervaren passage in Fests autobiografie Ich nicht. Hierin voert Fest ‘een leidende denker’ op die zijn oorlogsverleden lafhartig zou hebben gebagatelliseerd." Die 'denker' is Habermas. De latere marxist en kopstuk van de Frankfurter Schule stuurde in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog als actief lid van de Hitlerjugend een schriftelijke vermaning aan een vriend (de latere historicus Hans-Ulrich Wehler) om zich "meer in te spannen voor de Duitse eindoverwinning", zo wil het verhaal. Nu trapt Habermas na, maar wél zonder dat de dode Fest zich nog kan verweren. Habermas zet ook de puntjes op de i en zegt dat hij zijn korte verleden bij de Hitlerjugend al vaker in het juiste perspectief heeft geplaatst. De hoofdredacteur van Cicero mengt zich hier eveneens in de debatten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening