Anti-Goncourt voor Pierre Guyotat

De tegendraadse maar gerenommeerde Prix Décembre, ook wel bekend als de anti-Goncourt, is dit jaar toegekend aan de 66-jarige schrijver en dramaturg Pierre Guyotat voor zijn boek Coma, uitgegeven bij Mercure de France. Hij haalde het met zeven stemmen tegen één op het boek Paris l'après-midi (Grasset) van Philippe Vilain. De prijs is 30.000 euro waard. Coma, al verschenen in april 2006, is het relaas van een spirituele en artistieke crisis. Guyotat is geen onbekende in de Franse literaire wereld. Hij publiceerde onder meer het schandaalverwekkende en sterk door de Sade beïnvloede Eden, Eden, Eden (1970), door Roland Barthes "een nieuwe mijlpaal en een nieuw begin" genoemd. Het beroezende maar redelijk zwaar op de maag vallende Eden, eden, eden is in vertaling nog steeds verkrijgbaar bij uitgeverij Ijzer. De Prix Décembre, met Philippe Sollers en Fréderic Beigbeder in de jury, heeft een fijne neus voor weerbarstig talent en wil de literaire actualiteit vooral een spiegel voorhouden: meestal wordt een boek in de marge bekroond. Eerder ging de prijs al naar Régis Jauffret, Chloë Delaume en Pierre Michon. Ook Michel Houellebecq staat trouwens op het palmares, nog wel met Les particules élémentaires (1998), kort voordat zijn orakelpessimisme een West-Europees domino-effect sorteerde. Vorig jaar kreeg Charles Dantzig de Décembre met zijn onuitputtelijke Dictionnaire égoïste de la littérature française.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening