Schrijver-moordenaar Emmanuel Lipp blijkt nep

Is de "in een Belgische gevangenis" verblijvende schrijver-moordenaar Emmanuel Lipp (°1966) het zoveelste geval van literaire mystificatie? Het lijkt er meer en meer op. De Morgen pakte vanmorgen uit met het bericht dat Lipp allicht een nepauteur is. De schrijver van het behoorlijk goed onthaalde Chinchilla Song zou volgens zijn uitgever De Geus nu zaterdag komen signeren op de Antwerpse Boekenbeurs. Maar de krant rook onraad. Het is immers wel heel eigenaardig dat een man die nog tot 2008 een gevangenisstraf zou moeten uitzitten, zomaar losjes op de Boekenbeurs kan circuleren. Vandaag heeft uitgeverij De Geus de signeersessie afgelast. Lipp blijkt een Gesammtkunstwerk. "De uitgeverij vreest onaangename reacties", aldus Boekblad. Op de website van De Geus staat intussen de bekentenis te lezen, maar "de schrijver Emmanuel Lipp zal als personage blijven bestaan". Ook bij verschijning rezen her en der al enige twijfels omtrent Lipp: oa. Elseviers Magazine stelde de constructie van "de Belgische schrijver-moordenaar" in vraag. Literaire mystificaties duiken af en toe op. Denk maar aan Patrizio Canaponi, die de latere A.F.Th. van der Heijden bleek te zijn, of natuurlijk Marek van der Jagt (Arnon Grunberg). Een van de bekendste internationale gevallen is zeker ook de ontdubbeling van Romain Gary in Emile Ajar (en het boek La vie devant soi). De auteur won zo tweemaal de Goncourt, onder zijn echte (1956) en onder zijn schuilidentiteit (1975) tot hij moest toegeven dat Ajar een verzinsel was. In Frankrijk verscheen trouwens zonet een aardig compendium van Philippe Di Folco over literaire 'bedriegers': Les grandes impostures littéraires.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening