Troostprijs voor Christine Angot

De Franse koningin van de "autofiction" heeft dan toch haar literaire najaarsprijs binnen. Vandaag kreeg Christine Angot (°1959) voor haar roman Rendez-vous de Prix de Flore toegekend, nog zo'n gewilde Franse prijs,geheten naar het bekende café in hartje Saint-Germain-des-Prés te Parijs. Angot haalde het al in de eerste stemronde met zeven stemmen. Goncourtwinnaar Jonathan Littell kon slechts één jurylid behagen. Angot staat bekend voor haar enerverende, soms uitputtende maar met veel pulsies geschreven autobiografische boeken, waarin ze haar roerige liefdesleven tot in de waanzinnigste details uitvlooit. Pourquoi le Brésil (2002) werd, met weinig succes, ook in het Nederlands vertaald. Rendez-vous gaat over haar jojo-relaties met respectievelijk een bankier en een acteur. Angot, die ook theaterteksten schrijft, schiet in tal van media regelmatig uit haar slof. In TV-uitzendingen mag ze haar literaire broeders en zusters geregeld de les spellen. Haar proza heeft zowel fervente voorstanders als virulente critici. Het tijdschrift Marianne declasseerde Rendez-vous als "gebabbel à la Madame Bovary", Philippe Sollers draagt haar op handen. En wij kunnen haar viriele proza best wel smaken, zij het niet in overdoses. In ieder geval zal de prijs Angot vooral plezieren omdat ze Jonathan Littell van de winst hield. Bij het losbarsten van de Franse rentrée littéraire pikte ze het immers niet dat haar Rendez-vous (dat aanvankelijk veel media-aandacht ving) zo ferm overvleugeld werd door de hype rond Littells Les bienveillantes.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-11-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening