Spaanse dichter wint Cervantesprijs

De Premio Cervantes, vaak omschreven als de Spaanse literaire Nobelprijs, is toegekend aan de Spaanse dichter Antonio Gamoneda (°1931). Hoewel hij al vaker is bekroond, reageerde de dichter hoogst verrast: "Ik voel me geenszins - en dat is geen kwestie van nederigheid maar van realisme - van eenzelfde grootte als eerdere winnaars Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa of Miguel Delibes." De prijs ter waarde van 90.000 euro wordt hem op 23 april 2007 uitgereikt door de Spaanse koning Juan Carlos. Gamoneda schrijft hermetische, maar muzikaal ritmische poëzie. Zijn voornaamste werken zijn Blues castellano (1982), Lapidas (1987) en Libro del frio (1992). De bundel Libro del frio (Boek van de kou) is in een Nederlandse vertaling voorradig bij uitgeverij P. Op poëziesite De Contrabas staat een portret van Gamoneda.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening