Jonathan Littell wordt officieel Fransman

De Amerikaan Jonathan Littell (°1967), in Frankrijk gelauwerd met de Prix Goncourt en Grand Prix de l'Académie française voor zijn in het Frans geschreven epos Les bienveillantes, krijgt nu toch de Franse nationaliteit. Eerdere aanvragen waren geweigerd, maar vanwege zijn verdiensten voor de Franse taal blijken alle hindernissen nu opgeruimd te zijn, zo meldt zijn uitgever Gallimard. Dat de zaak voor de Franse overheid een cultureel-politiek tintje kreeg, blijkt alvast uit de blog van Alain Mabanckou (de Renaudot-winnaar van dit jaar) en het aldaar te lezen artikel uit Le Figaro. Littell is en blijft immers een kosmopoliet. De zoon van Newsweek-journalist en thrillerromancier Robert Littell bracht zijn lyceumjaren in Parijs door, waar zijn moeder woonde. Hij werkte wereldwijd voor NGO's in allerlei conflictgebieden, wat hem mee brandstof bood voor zijn roman over SS-beul Max Aue. De mediaschuwe Littell woont momenteel in Barcelona en is getrouwd met een Belgische. Zijn twee kinderen hebben de Belgische nationaliteit. Over Amerika liet hij zich niet al te gunstig uit, iets wat de Franse intelligentsia vast kon waarderen: "Er is daar een gebrek aan charme en het stoort me dat ik er niet kan roken terwijl ik whisky drink", zei hij in Le Nouvel Observateur. Intussen zijn er 300.000 exemplaren van Les bienveillantes aan de man gebracht. Zie ook eerdere DPM-berichten hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening