Speculaties rond P.C. Hooftprijs 2007

In de loop van december wordt de laureaat van de P.C. Hooftprijs 2007 bekendgemaakt. De voorname P.C. Hooftprijs, de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs, wordt afwisselend toegekend voor proza, poëzie en essay en ging vorig jaar naar H.C. ten Berge. Dit jaar is het proza aan de beurt en de geruchtenmolen draait al op volle toeren. Vrij Nederland meent te weten dat Arnon Grunberg een grote kans maakt. Het blad deed een rondgang langs "literaire bobo's" en peilde naar hun mening. De suggestie werd grotendeels weggelachen: Grunberg is veel te jong voor deze oeuvreprijs. Marita Mathijsen, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, Universiteit van Amsterdam: "Het zou een klap in het gezicht van de oudere schrijvers zijn. De literaire wereld zou op zijn kop staan." En ook Joost Zwagerman vindt het "een krankzinnige gedachte", net als Kees Fens: "Het is te vroeg. Grunberg is nog geen veertig toch?" De enige die nog iets in het idee ziet is Barber van de Pol: "Kostelijk zou ik het vinden! [...] Een enorm statement om "gerijpte appels" als Matsier en Van der Heijden over te slaan. Anciënniteit speelt bij de P.C Hooftprijs een belangrijke rol." Andere kanshebbers zijn naast genoemde Van der Heijden naar verluidt vooral Jeroen Brouwers, maar zelfs ook Doeschka Meijsing...In dezelfde Vrij Nederland maakt Maarten Asscher zich druk over de toevloed aan literaire prijsdiners. Asscher heeft het moeilijk met dat vorkje prikken: "De literatuur zelf zou het belangrijkste gerecht van zo'n prijsdiner moeten zijn. Anders wordt de vork machtiger dan de pen." Uitgesprokener is Jeroen Vullings' recensie van de nieuwe Abdelkader Benali, Feldman en ik. Benali's probleem: "Hij denkt dat literatuur woordkakkerij moet zijn." En: "Illusionisme zonder kunst of kunde is het." Nadat Marcel Möring zich volgens de meeste critici zwaar vertilde aan zijn Dis, blijkt nu ook Benali zijn hand te overspelen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening