Erik Vlaminck reageert

Auteur Erik Vlaminck bezorgde ons vanavond een uitgebreide reactie op ons DPM-bericht van gisteren over het Nederlandse Fonds voor de Letteren én gaat de polemiek aan met Arjan Peters. Hij verwijst hierbij naar diens partner, de schrijfster Désanne van Brederode: "De Papieren Man brengt een artikel van Arjan Peters onder de aandacht. Peters fulmineert daarin tegen het Nederlandse Fonds voor de Letteren. Peters vindt dat sommigen (waaronder ondergetekende) een te hoge werkbeurs krijgen en dat anderen (waaronder zijn eigen vrouw?) te weinig krijgen. Peters gaat uit de bocht wanneer hij de werkbeurzen van verschillende auteurs vergelijkt. Ik ontvang, gespreid over vier jaar, van het Nederlandse Fonds voor de Letteren een projectwerkbeurs van 55.000 euro voor het schrijven van een omvangrijke historische roman en een projectwerkbeurs van 20.000 euro voor het schrijven van een literaire novelle. (Een gedeelte van die beurzen wordt door het Vlaamse Fonds voor de Letteren betaald want een auteur kan, terecht, geen werkbeurzen cumuleren). Peters vergelijkt het bedrag dat mij werd toegekend met bedragen die andere auteurs kregen voor projecten van kortere tijdsduur en kleinere omvang. Niet echt eerlijke journalistiek…Peters stelt ook dat ik deel uitmaakte van de commissie van het Nederlandse Fonds voor de letteren die mij de werkbeurzen toekende. De man vergist zich. Of hij liegt.
In De Papieren Man omschrijft Dirk Leyman mij als een lobbyist die het klappen van de zweep kent. Hij doet mij te veel eer aan. Ik ben een van de vele schrijvers die een gedeelte van zijn inkomen haalt uit gemeenschapsgeld (werkbeurzen). Daarom vind ik het mijn plicht mij te engageren voor collega’s en voor het boekenvak an sich. En daarom ben ik ingegaan op de vraag om voorzitter te worden van de Vlaamse Auteursvereniging. Het is vanuit die laatste functie niet vanzelfsprekend dat ik ook jurylid ben van de Libris Literatuurprijs 2007. Maar ik zat al in die jury, en het jurywerk was al ver gevorderd, toen de Vlaamse Auteursvereniging werd opgericht. Dat ik jurylid was, is trouwens bij de oprichtingsvergadering van de Vlaamse Auteursvereniging meegedeeld aan de aanwezige auteurs die toen de bestuursploeg verkozen hebben. Bij de Antwerpse SchrijversAcademie ben ik niet langer directeur (een vrijwilligersbaan trouwens…); o.a. omdat het mijn eerste plicht is om een goed boek te proberen schrijven in ruil voor de niet geringe werkbeurs die mij werd toegekend."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening