Literair Dublin in kaart gebracht

Er komt weer beweging in de Oog in 't Zeil-Stedenreeks van uitgeverij Bas Lubberhuizen. Na een rustpauze waarin het concept enigszins werd herdacht, komt de onder verzamelaars gegeerde boekenreeks met een nieuw, twaalfde deel over Dublin. Samensteller Hein Groen laat alle Ierse schrijvende grootheden de revue passeren en tast hun verhouding met Dublin af: "waarom Joyce er niet wilde blijven en Seamus Heaney er ging wonen, hoe W.B. Yeats het opstandige theaterpubliek probeerde te sussen en waar Samuel Beckett studeerde." Maar ook Oscar Wilde, G.B. Shaw, J.M. Synge, Brendan Behan, Maeve Brennan en recente giganten als Roddy Doyle en John Banville worden door verschillende essayisten grondig belicht, vaak vanuit een aparte invalshoek. Nieuw is het service-gedeelte achterin het boek, met literaire wandelingen en lijstjes met literaire musea, schrijvershuizen en bibliotheken, evenals must read Dublin-boeken voor in de reiskoffer. Dublin stelt de reputatie van uitgeverij Bas Lubberhuizen als leverancier van literair armchair tourism veilig. De laatste tijd richt de uitgeverij, die ook het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker uitgeeft, zich meer op boeken over de geschiedenis van Amsterdam. Uw dienaar stelde eerder twee delen samen in deze Stedenreeks: Nice, muze van azuur (deel 11, 2004) en Gent, de dubbelzinnige (deel 7, 2000, uitverkocht), dat laatste samen met Marco Daane.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening