Literair magazine Granta onder druk

Het Britse literaire magazine Granta stond lange tijd garant voor een merveilleuze selectie "new writing" en was bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron voor wijlen Herman De Conincks Nieuw Wereldtijdschrift en het literaire non-fictie "tijdschrift" Atlas (van uitgeverij Atlas). Vrijwel alle internationale topauteurs hebben in de vaak originele themanummers hun pen geslepen. Granta heeft vooral ook de non-fictie én het reisverhaal de serieuze literatuur binnengesmokkeld en bracht het Dirty Realism van Raymond Carver en Richard Ford naar Europa. Ook haar boekenfonds en uitgeverij mag er wezen. Maar hoe literair toonaangevend is het blad momenteel nog? De themanummers beginnen wel eens pit te missen en de vorm oogt wat traditioneel. The Independent heeft een interview met de afscheidnemende hoofdredacteur, die de bui kennelijk ziet hangen. De invloed van het blad - dat een oplage van 50.000 exemplaren heeft - is tanend. Granta moet dan ook de concurrentie weerstaan van onder meer The London Review of Books, The London Magazine, Slightly Foxed en vooral McSweeney's, het blad van Dave Eggers en zijn trawanten. Jack vraagt zich geredelijk af of kortverhalen en literaire fictie nog wel sexy genoeg zijn voor jong ambitieus schrijvend grut.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening