Hommeles bij Franse topuitgeverij

De Franse schrijfster Laure Adler (°1950), sinds december 2005 werkzaam als literair directeur bij uitgeverij Seuil, krijgt wellicht de bons na aanhoudende strubbelingen met de nieuwe PDG Denis Jeambar, zo berichten tal van Franse media. Het nieuws doet veel stof opwaaien in literair Parijs. Adler is dan ook een culturele leading lady. Ze was lange tijd raadgeefster van wijlen president François Mitterand en wisselde haar post als directeur van de radiozender France Culture in voor de baan bij Seuil. Ze schreef ook een veelgeprezen biografie van Marguerite Duras én een gevoelig boek over haar overleden zoon, A ce soir. Het was de bedoeling dat Adler de literaire poot van uitgeverij Seuil een nieuw elan én gezicht gaf. Het feit dat Seuil sinds 1988 geen enkele keer de Prix Goncourt wist binnen te rijven, zorgde er voor kopbrekens. Adler wist een aantal van haar vroegere contacten te verzilveren en met Alain Mabanckou en zijn Mémoires de porc-épic haalde ze dit jaar wel de Prix Renaudot binnen, net als de Prix Médicis étranger met Norman Manea. Adlers methoden bleken in het stijve Seuil niet op veel goodwill te kunnen rekenen. De prestigieuze Franse uitgeverij bevindt zich al geruime tijd in woelig water, vooral na de overname van Seuil door La Martinière en het vertrek van Hervé Hamon, die na 23 jaar de keet met slaande deuren verliet. Seuil is onder meer ook uitgever van Olivier Rolin, die er eveneens werkzaam is. "Le Seuil est un maison difficile", noteert Le Monde. Zie ook meer achtergronden in Le Nouvel Observateur. En ja, zelfs de website van Le Seuil maakt er (voorlopig) slagzij van.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening