Boeken met een geurtje

Voor het Eén-programma Man bijt hond – Vlaanderens iedereen-beroemd-machine in primetime - zoekt Woestijnvis-redacteur Cemil Belek naar "mensen die houden van de geur van boeken." Hij vraagt zich onder meer af "wat het verschil is tussen de geuren van nieuwe en oude boeken" en zelfs of er "een link is tussen de geur en het succes van het boek". Steven Poole, componist en publicist bij o.m. The Guardian, signaleerde recent dat over boekenodeurs een heuse studie is geschreven. En ook Boudewijn Büch, opperboekmeester der Lage Landen, schreef in Het Parool al in 1988 een stukje over de geurzin van een gelijkstemde bibliofiel, Eugene Field (1850-1895). De onvolprezen Field was een Amerikaans kinderboekenschrijver en dichter, de uitvinder van de column én bovendien een rake boekensnuiver. In zijn postuum verschenen memoires The Love Affairs of a Bibliomaniac, oreert Field met enige zin in On odors which my books exhale over zijn bibliotheek: "Oh, sweet is the smell of my old, old books/In their places against the wall!"Als u ook vindt dat boeken zoet, ranzig, umami, pasteus, naar een zomerse perzik of naar een verse blauwe wijting ruiken, of u kan anderzijds zinnige en olfactorisch bevredigende antwoorden geven op deze moeilijke en hoogst belangwekkende kwesties, dan kan Cemil Belek bereikt worden op 02-7114559 (speurhonden gelieve zich te onthouden).Wie anderzijds zijn neus ophaalt voor boeken, kan zich voor 12,50 dollar ook de book deodorizer aanschaffen.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening