Spoorboekje wordt bestseller

Spoorboekjes: ze lijken in tijden van internet een anachronisme, een vreemd vermaak voor numerologische freaks, een papieren speeltuin van imaginaire punktualiteit. Ondanks de nieuwe dienstregeling zie je er op de Belgische ijzeren weg zelden iemand in verdiept. De verkoop ervan zou nog amper een paar duizend(en) bedragen. Fascinerende gedachte: wie is het brein achter dit gegoochel met de tijd, met plaatsen én met rollend materieel? Wie neemt de verantwoordelijkheid om de in elkaar grijpende tabellen "een goed voor druk" te geven? Het moet een loden last zijn. Des te verrassender is het bericht dat in Nederland het nieuwe Nederlandse Spoorboekje een ware bestseller aan het worden is. Het Spoorboekje (kostprijs € 5,50) maakt deze week een opgemerkte rentree in de Bestseller 60. Met zijn eenendertigste plaats is het boek deze week de hoogste nieuwe binnenkomer, zo meldt het Nederlandse vakblad Boekblad. Ook in Nederland is namelijk een nieuwe dienstregeling ingevoerd die voor veel stennis & onrust zorgt, zo blijkt hier. Het Spoorboekje laat zelfs Marcel Mörings Dis achter zich in de verkooptabellen. Verkiezen Nederlanders hun route het liefst op papier uit te stippelen? En waarom moet ik nu plots denken aan de fenomenale Joegoslavische schrijver Danilo Kis (1935-1989), in wiens boek Tuin, as (1965) zijn vader een uitzinnige, mondiale literaire onderneming beproeft aan de hand van dienstregelingen: de Dienstregeling van het autobus-, scheepvaart-, spoorweg- en vliegverkeer, een tomeloos, tot mislukken gedoemd huzarenstuk, een mythologie waarin alles in elkaar diende te grijpen, een hypertext op rails, wielen en met vleugels?
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening