Nieuw literair magazine rond schaken

Binnenkort verschijnt het eerste nummer van Matten, een magazine dat literatuur en schaken wil verzoenen. Initiatiefnemer is de Nederlandse uitgever Allard Hoogland, die bekendheid verwierf als uitgever van het internationale schaaktijdschrift New in Chess. Dat prestigieuze vaktijdschrift heeft zelfs Anatoli Karpov, Judith Polgar, Gary Kasparow en Jan Timman onder zijn contribuanten. Matten. Schaakverhalen, dat op 9 januari voor het eerst in de winkel ligt, wil naar eigen zeggen inspelen "op de levendige Nederlandse schaakcultuur" en kan uit een ruime vijver literatuur vissen. In de wereldliteratuur heeft schaken immers veel sporen nagelaten: denken we maar aan Vladimir Nabokovs De verdediging (1930, gebaseerd op het leven van Curt von Bardeleben) en de schakende dwerg uit Elias Canetti's Het martyrium (Die Blendung - 1936). In de Nederlandse literatuur mogen in dat verband Louis Couperus (Het zwevende schaakbord), schaker en columnist Hein Donner, Max Pam en Tim Krabbé niet ongenoemd blijven. Matten past in het rijtje van literaire sporttijdschriften zoals Hard Gras (voetbal), De Muur (wielrennen), het literaire hardlooptijdschrift 42 en het roemloos ter ziele gegane schaatstijdschrift Zwart Ijs.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening