Vaclav Havel keert terug als schrijver

De voormalige Tsjechische president en toneelschrijver Vaclav Havel (°1936) wendt zich, na een langdurig politiek intermezzo (1989-2003), stilaan weer tot de literatuur, zo liet hij zich ontvallen. Hij werkt aan een nieuw toneelstuk, dat gebaseerd is op Shakespeares King Lear. Binnenkort verschijnen ook Havels memoires, grotendeels gebaseerd op dagboekaantekeningen, interviews en presidentiële memo's. The Castle: Reflections on My Strange Life as a Fairy-Tale Hero, zo zou het boek in het Engels komen te heten. Havel zal er zich ook uitspreken over de oorlog in Irak (waarvan hij eerst een pleitbezorger was) én over de Europese eenmaking. Hij schreef het voornamelijk tijdens een gastverblijf aan de Library of Congress in Washington. Havel, die op het nippertje longkanker overleefde, kloeg er in The New York Times over dat zijn drukke presidentschap hem op cultureel gebied met zware hiaten had opgezadeld, een culturele achterstand die hij vreesde "niet meer te kunnen goedmaken." Havel bracht zopas zeven weken in de VS door als hoge gast van de Columbia University en werkte daar een drukke lijst ontmoetingen af, onder meer met Bill Clinton. Op deze speciale Havel-site doen Lou Reed en zelfs father Bush hun zegje over de bourgeoiszoon die het van dissident tot president schopte.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening