Hafid Bouazza en de gevaren van de roes

Het Nederlandse weekblad Vrij Nederland pakt deze week uit met een themanummer over de impact van alcohol en daarin mag uiteraard ervaringsdeskundige en schrijver Hafid Bouazza niet ontbreken. Na allerhande experimenten met geestesverruimende middelen kiest hij tegenwoordig vooral voor de drank vanwege de meest "vruchtbare resultaten". Een daarvan moet een binnenkort te verschijnen bloemlezing en standaardwerk over de 'roes' zijn. Helaas, zo meldt Bouazza, in het vermakelijke interview waarin hij zijn verslavingsdrang ontleedt, loopt Roes enige vertraging op. "Doordat Yves van Kempen, met wie ik het boek samenstel, onder invloed van de trap viel en zijn kaak brak, zal het begin 2007 worden". De schrijver van Paravion blijft zich sterk maken dat het boek een referentiewerk over de roes in de letteren, kunsten en film wordt. Het is enerzijds encyclopedisch van aard, met een inventaris van drugs en hun doorwerking in de kunsten, anderzijds ook essayistisch van opzet. Connie Palmen zal verslag brengen van haar drankzucht en rookmanie én A.F.Th. van der Heijden fabriceert een reeks "miniparoxismen" over drank en dronkenschap. Simon Vinkenoog mag - uiteraard - onder invloed van LSD een paar stukjes schrijven. Vele vertalingen en illustraties completeren naar verluidt het geheel. Over schrijvers en alcohol verscheen in 2001 bij Voltaire het aardige boekje In drank ten onder van Alexandre Lacroix, dat een prima inleiding is tot het onuitputtelijke thema. Schol.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening