P.C. Hooftprijs verrassend naar Biesheuvel

Feeststemming in Sunny home, het houten huisje van Bies, zijn trouwe Eva én hun talrijke roedels poezen: "Ik ben in tranen uitgebarsten. Vanavond ga ik aan de champagne. Ik had het helemaal niet verwacht. [..] Is het echt 60.000 euro?! Zo veel?! Dat ga ik bestemmen voor de Partij voor de Dieren! Die arme beesten die nooit buiten komen!" De P.C. Hooftprijs 2007, de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs (waarde 60.000 euro), gaat dit jaar inderdaad vrij onverwacht naar de Leidense auteur J.M.A Biesheuvel (°1939) over wie Anton Korteweg ooit dichtte: "Biesheuvel lezen/Binnen handbereik port sigaren/Naast me het getik van breinaalden/Zwartje en Borre spinnen. Wie er ook ongelukkig is - ik niet." Biesheuvel, die de laatste tijd nog weinig aan het papier toevertrouwde, werd door de jury geprezen voor zijn sterk associatieve verteltechniek wat "zijn proza een weldadig effect van irrationaliteit en onlogica [geeft], waardoor het fantastisch element te meer een kans krijgt". Ook Biesheuvels "verbeeldingskracht, absurdistische humor en stilistische rijkdom" worden luid geloofd. "Met zijn verhalen, die het autobiografische en het fantastische op een zo wonderbaarlijke manier met elkaar vermengen, heeft hij een unieke en onverwisselbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur", aldus juryvoorzitter Maarten Asscher. Biesheuvel, die regelmatig kampt met zware psychische crisissen, ontvangt de prijs op donderdag 24 mei 2007 in het Letterkundig Museum in Den Haag. Biesheuvel ontving al de F. Bordewijk-prijs 1985 voor zijn verhalenbundel Reis door mijn kamer. Voor zijn debuut In de bovenkooi uit 1972 kreeg hij de Alice van Nahuys-prijs. Biesheuvel stapte vorig jaar naar een andere uitgever: van Meulenhoff trok hij naar Van Oorschot, die van plan is zijn Verzameld Werk uit te geven. De verschijning daarvan is voorzien in 2008. Momenteel zou hij nog aan de mini-novelle Heer en slaaf werken, maar hij beseft zelf dat het vat onherroepelijk af is. Op deze mooie VPRO-boekenpagina kun je Biesheuvel aan het werk horen. Vorige week nog werd in Vrij Nederland Arnon Grunberg als serieuze kanshebber getipt, zie hier. Ook Jeroen Brouwers en A.F. Th. Van der Heijden golden alom als fameuze kandidaten. Zij moeten nu minstens weer drie jaar geduld oefenen. De P.C. Hooftprijs, dit jaar bestemd voor een proza-auteur, bekroonde vorig jaar het dichtersschap van H.C. ten Berge.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening