Paniek rond dolende Borges-manuscripten

In een antiquariaat met de om problemen vragende naam Lame Duck Books in Cambridge, Massachusetts hebben ze zich 3 weken het pleuris gezocht naar twee originele manuscripten van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986). Nadat de boekhandelaar de manuscripten had meegenomen naar een vakbeurs in Hamburg, bleken de verhalen ‘Pierre Menard, auteur van Don Quichotte’ en ‘De bibliotheek van Babel’ (beiden uit 1939) zoek of gestolen. De lokale politie werd ingeschakeld en zelfs interpol nam de zaak ernstig. Dus keek de Lame Duck nog eens beter, en plots vond die alle papieren terug. Ze bleken domweg verkeerd geklasseerd. "Good,", verzuchtte de antiquair, "Now I don't have to kill myself." Een blik op de verkoopsfolders die Lame Duck Books uitbrengt, had misschien sneller opheldering kunnen brengen. Lame Duck Books was blijkbaar niet alleen hun kostbaarste Borgesalia kwijt, maar heeft ook moeite met de tel van hun catalogi: de laatste kreeg het nummer 83, Mas o menos. En daarvoor was er nummer 80-something, en nummer 81, or So. Het verhaal moet Borges uit het hart gegrepen zijn. Intussen benadert ook de internetliteratuur over de grote Argentijn Borges’ eigen oneindige Bibliotheek van Babel. Voor wie zich toch in deze tuin wil wagen, zijn de paden van het Borges Center van de Universiteit van Iowa en vooral die van The Modern World een prachtige, steeds splitsende twijndraad.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 15-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening