Britse lezers storten zich massaal op Latijn

De Britse lezers zijn dezer dagen volop in de ban van een boek waarmee je licht & luchtig zélf Latijn kunt leren. Verwacht wordt dat het specimen onder talloze kerstbomen zal prijken. Het niet overal even gunstig onthaalde Amo, Amas, Amat... And All That: How to Become a Latin Lover van Harry Mount (tot voor kort correspondent van The Daily Telegraph in New York) is op kousenvoeten de bestsellerlijsten binnengeslopen en is daar nu met geen stokken meer weg te slaan, zo berichten zowel The Independent als The Guardian. Ook in de Verenigde Staten is de interesse voor de oude taal hoog opgelaaid. Oorspronkelijk waren slechts 4.000 exemplaren van het boek gedrukt, maar tegenwoordig struikel je bij Waterstones en W.H. Smith over de stapels. De kranten speculeren nu op een gelijkaardige hype als rond het leestekenboekje van Lynne Truss, die met Eats, Shoots and Leaves de juiste plaatsing van komma's en uitroeptekens tot een staatszaak uitriep en er steenrijk mee werd. Ze verkocht wereldwijd drie miljoen exemplaren van het ding. Bovendien kreeg ze een klad leestekenepigonen in haar kielzog. Auteur Mount, zelf verbaasd over de hoge vlucht van zijn pennevrucht, zoekt een wankele verklaring in het feit dat "people more and more long to hold on to serious things, and old things". Het boekje van Mount wil Latijn oplepelen zonder een centje pijn. Bovendien, suggereert hij, geeft een toefje Latijn in de mondbagage je een zekere klasse mee. De eerste zin die de lezers in het Latijn kunnen leren is: "Paul Gascoigne beat his wife Sheryl."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening