Reptielenmuseum wordt megaboekhandel

De Nederlandse boekhandelketen Selexyz, die zich de laatste tijd sterk profileert, heeft in Maastricht een indrukwekkende nieuwe vestiging geopend. Daar is een 13e-eeuwse Dominicanenkerk, die een tijdlang in gebruik was als reptielenmuseum, fietsenstalling en carnavalstempel, door het vooraanstaande architectenbureau Merkx+Girod omgebouwd tot een gigantische boekhandel, meteen één van de grootste van Nederland. De zaak heeft 25.000 boeken in voorraad, ondergebracht in 135 kasten. Literatuur is daarbij ruim bedeeld. Aantrekkingspool is een drie verdiepingen tellende 'boekenflat'. NRC-Handelsblad werd vrijdag jl. bijna lyrisch in haar verslaggeving: "Bladerend door een self-help boek kan de boekenkoper nu op tien meter hoogte zijn ogen laten afdwalen naar de pas gerestaureerde fresco's op het plafond. Een sacrale ervaring." Koffie kan geconsumeerd worden in een vroeger priesterkoor. Intussen schijnen nieuwsgierige architecten de lezers al voor te zijn en komen ze van heinde en verre de winkel bezoeken. Volgens de krant is de megazaak ook de tweede Nederlandse boekhandel die gebruik maakt van RIFD-tags: "door middel van een chip die op elk boek is aangebracht kan in een mum van tijd de locatie van een boek worden vastgesteld". Een inventaris kost op die manier slechts twee uur.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening