Bohumil Hrabals meesterwerk verfilmd

Na tien jaar muizenissen rond de auteursrechten heeft de bekende Tsjechische regisseur Jiri Menzel onlangs dan toch zijn verfilming van het beroemdste boek van de legendarische Bohumil Hrabal (1914-1997) kunnen afwerken. Ik heb de koning van Engeland bediend ging gisteren in première in Praag, zo meldt AFP. Ik heb de koning van Engeland bediend (1976) wordt alom als het meesterwerk van de Praagse vagebond met de anarchistische en wendbare pen beschouwd. Het is een lichtelijk surrealistisch verhaal barstensvol over elkaar tuimelende anecdotiek waarin een vief kelnertje zich onder wisselende autoriteiten (Masaryk-regime, Duitse bezetting, communistisch bewind) poogt staande te houden. De spraakzame kelner gaat er prat op dat hij ooit eens de Ethiopische keizer Haile Selassie mocht bedienen. Hrabal zelf wist trouwens ook telkens aan de censuur te ontglippen, hoewel hij niet schroomde om met veel onderduimse humor zijn land te kapittelen. "Het was onmogelijk om alle situaties van het boek op het scherm te behouden, maar ik heb wel de geest van dit unieke werk willen bewaren", zo zei Menzel op een persconferentie. Onder andere de Duitse topactrice Julia Jentsch, bekend van The Edukators en Sophie Scholl, speelt een rol in de verfilming. Menzel maakte in 1967 al een fel bejubelde Hrabal-verfilming met Zwaarbewaakte treinen, waarmee hij toen de Oscar voor de beste buitenlandse film won. Hrabal, wiens verzameld werk 19 delen omvat en die ook in onze contreien als cultschrijver geldt, overleed in 1997 na een val uit een ziekenhuisraam. Het is nooit opgehelderd of het om een zelfmoord of een ongeval ging. Een portret van de schrijver vind je hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening