Cees Nooteboom maakt literaire grafreizen

Cees Nooteboom, internationale coryfee van het literaire reisboek, heeft zich de laatste jaren ontpopt tot funerair toerist. Als alles goed gaat verschijnt begin maart bij Atlas de Nederlandse versie van zijn nieuwe boek Tumbas, graven van dichters en denkers, dat dit najaar al in Duitsland bij uitgeverij Schirmer Mosel is uitgekomen. Daarin maakt Nooteboom (°1933), samen met zijn levenspartner en fotografe Simone Sassen, een mondiale rondreis langs zijn "geliefde doden". De route leidt onder meer langs de graven van Keats en Shelley in Rome, de tomben van Thomas Mann, James Joyce en Elias Canetti in Zürich en natuurlijk ook naar Père Lachaise in Parijs waar Balzac, Proust en Nervals restanten pleisteren. Nooteboom voert een soort tweegesprekken met deze auteurs, wiens grafstenen hem ook tot poëzie verleiden. In Magazine Littéraire van oktober jl. liet hij al een aantal anecdotes optekenen over dit langdurige project dat hem zelfs op Samoa bracht, bij de laatste rustplaats van R.L. Stevenson. Hij verbaast zich over de vreemde vormen van schrijversadhesie: "Op het graf van Beckett vond ik een politieroman en op de steen van Machado de Assis stond er een brievenbus, volgestouwd met berichten in enveloppes." Op deze pagina van Schirmer Mosel kun je een paar foto's bekijken. Nooteboom treedt met Tumbas enigszins in het voetspoor van Boudewijn Büch, die ooit het boekje Grafreizen maakte. Zie over literaire tomben ook dit eerdere DPM-bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening