Grote namen op shortlist Herman de Coninck-prijs

Vandaag is de shortlist bekendgemaakt van de Herman de Coninck-prijs, een nieuwe poëzieprijs ter waarde van 6.000 euro, onlangs in het leven geroepen door Boek.be. Voor de prijs, die de nagedachtenis van De Coninck wil eren, komen uitsluitend Vlaamse dichters in aanmerking, al is voor Joke van Leeuwen (die in België woont) kennelijk een uitzondering gemaakt. De tien, vrij prestigieuze, kandidaten zijn Bernard Dewulf (Blauwziek), Charles Ducal (In inkt gewassen), Peter Ghyssaert (Kleine lichamen), Stefan Hertmans (Kaneelvingers), Peter Holvoet-Hanssen (Spinalonga), Roland Jooris (Als het dichtklapt), Els Moors (Er hangt een hoge lucht boven ons), Erwin Mortier (Uit één vinger valt men niet), Leonard Nolens (Een dichter in Antwerpen) en Joke Van Leeuwen (Wuif de mussen uit). Opmerkelijk is dat de lijst één debutante bevat én dat alle bundels verschenen bij Nederlandse uitgevers. De keuze van de jury onder voorzitterschap van Pat Donnez gebeurde uit 82 inzendingen. De jury bestaat verder uit Piet Piryns, Marc Reynebeau, Lieve Coppens en Guido De Bruijn. De prijs omvat twee bekroningen: de Herman de Coninckprijs voor beste dichtbundel en een prijs voor het beste gedicht, waarvoor het publiek mag stemmen. De laureaten worden bekendgemaakt op woensdag 24 januari 2007 in de Bourlaschouwburg te Antwerpen. Vanaf 2008 zouden misschien ook Nederlandse auteurs in aanmerking komen voor de onderscheiding.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening