Jonathan Littell schrijft "boek van het jaar"

Het met de Prix Goncourt en de Grand Prix de l'Académie française gelauwerde boek Les bienveillantes (Gallimard) van de Frans-Amerikaanse auteur Jonathan Littell is door de redactie van het Franse literaire magazine Lire nu ook uitverkoren tot "boek van het jaar". Het 900 pagina's tellende relaas, waarin de bekentenissen van SS-beul Max Aue centraal staan, heeft de Franse rentrée littéraire geheel overvleugeld, zij het niet tot ieders vreugde. In de nieuwe editie van de Times Literary Supplement haalt de Franse schrijver en Goncourt-jurylid Michel Tournier uit naar het "vreemde" boek van Littell. Hij geeft toe dat hij op de juryvergadering niet voor Littell heeft gestemd, maar wel voor Stéphane Audeguy met Fils unique (ook al uitgegeven bij Gallimard). Hij bestempelt de roman meteen tot zijn beste Franse boek van 2006. Lire maakte verder een selectie van twintig te onthouden boeken: een vaak verrassend lijstje waarop Jean Echenoz (Ravel), François Vallejo (Ouest) en Nicole Kraus de bekendste namen zijn. Intrigerend is de keuze voor Rhésus, de debuutroman van Héléna Marienské. Over Littell: zie de talrijke eerdere DPM-berichten, o.a. hier en daar.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening