Van Oostrom en Brems in de prijzen

De Vlaamse hoogleraar Hugo Brems en de Nederlander Frits Van Oostrom hebben gisteravond in het AMVC-letterenhuis de nieuwe, weliswaar bescheiden Groene Waterman Literatuurprijs 2006 gekregen. Bij de laatste stemming werden ze nipt verkozen boven het uitstekende Dwaalspoor, het Elsschot-boek van De Morgen-redacteur Erik Rinckhout. Brems en Van Oostrom werden door de Antwerpse boekhandel bekroond voor de respectievelijke titels Altijd weer vogels die nesten beginnen en Stemmen op Schrift, twee onderdelen in de boekenreeks Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur. De jury beschreef de twee werken als imponerend en begeesterend, ambitieus en passioneel, toegankelijk en vernieuwend. "Het zijn geen muffe naslagwerken, maar wel prettig leesbare en boeiende literatuurgeschiedenissen, ingebed in een maatschappelijke, historische, politieke en sociale context", zei Edith Aerts van de Groene Waterman en voorzitster van de jury. "De ene brengt voor het eerst de naoorlogse Nederlandse literatuur in kaart in al haar veelzijdigheid, de andere neemt ons mee op een duizelingwekkende reis in de tijd naar de bronnen van onze taal." Merkwaardig is dat de jury bestond uit 3 medewerkers van de winkel en 2 gewone juryleden (Gie Goris en Dorian van den Brempt). De prijs wil ietwat veronachtzaamde boeken een tweede kans geven. Van Oostrom stond onlangs wel al op de AKO-toplijst. Antwerpenaar Bart Van Loo kreeg voor zijn reisboek Parijs retour de publieksprijs, op basis van stemmen via het internet.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening