Turkse schrijfster vrijgesproken van "belediging" Atatürk

De Turkse schrijfster Ipek Calislar, die onlangs een biografie publiceerde van de vrouw van Mustafa Atatürk, is door een Turkse rechtbank uiteindelijk dan toch vrijgesproken. Calislar had in haar boek onthuld dat Ataturk, de Turkse vader des vaderlands, ooit een chaddor had aangetrokken om aan een moordcomplot te ontkomen. Zij was daarvoor aangeklaagd omdat de onthulling als een ernstige belediging van de Turkse staat werd opgevat, volgens artikel 301 en 305 van de Turkse strafwet. De biografe riskeerde vier jaar gevangenisstraf. "Atatürk maakte deze beslissing op een kritiek moment in zijn leven, en dit was een succesvolle beslissing", heeft Calislar in oktober over de zaak gezegd. Fragmenten uit haar boek werden ook gepubliceerd in de populaire krant Hurriyet. Turkije heeft op basis van de wet al vaker schrijvers en journalisten vervolgd, waaronder Nobelprijswinnaar literatuur Orhan Pamuk en de schrijfster Elif Shafak. De Europese Unie heeft er bij Turkije al herhaaldelijk op aangedrongen wetten die ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting op te heffen. Vandaag raakte trouwens bekend dat een rechtbank in Istanbul de uitgever en vertalers van de Turkse versie van een boek van Noam Chomsky eveneens hebben vrijgesproken, nadat zij eerst waren aangeklaagd voor "het aanzetten tot haat", zie Le Monde.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening