Literaire lijstjes bij de vleet

De literaire lijstjesmanie en terugblikrage grijpt in december steeds vroeger wild om zich heen. Elk zichzelf respecterend medium brengt dezer dagen beste boekenlijstjes en verduiveld, we lezen ze nog ook. In de boekhandel zie je trouwens opvallend veel bezorgd kijkende lieden een krantenknipsellijstje opdreunen tegen de winkelbediende. Het gaat om stoutmoedige pogingen om alsnog de leesachterstand voor 2006 weg te werken. De alerte VPRO-boekenredactie verzon een aardige vorm voor zijn jaaroverzicht en vatte 2006 in "zinnige en minder zinnige lijstjes" met onder meer "dikke fictie" en "literaire afknappers". NRC-Handelsblad had vorige week vrijdag al zijn boekenoverzicht klaar. Elke medewerker kon drie favoriete boeken noemen. Enkel Tirza van Arnon Grunberg kreeg meer dan drie vermeldingen. Ook de autobiografie van Joachim Fest (Ich nicht), de literatuurgeschiedenis van Frits van Oostrom (Stemmen op schrift) en het Midden-Oostenboek van Joris Luyendijk (Het zijn net mensen) bleven bij veel recensenten in het geheugen hangen. En hoe zat dat dit jaar nou weer met die Vlamingen-hausse in Nederland? Die is kennelijk al overgewaaid. Want van de 108 opgesomde boeken in de NRC-lijstjes zijn er slechts vijf afkomstig van Vlamingen: Hugo Brems' literatuurgeschiedenis Altijd weer vogels die nesten beginnen, Dimitri Verhulst met De helaasheid der dingen, jeugdauteur Marita de Sterck, Kristien Hemmerechts met het nochtans matige Als een kinderhemd en ook francofiel Bart van Loo met Parijs retour. In de Angelsaksische jaaroverzichten doet Philip Roth het dan weer uitstekend met Everyman, net als het boek van Irène Némirovsky, Suite française, een zeer lucide getuigenis over Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog door een in 1942 in Auschwitz omgebrachte Russisch-Joods-Franse schrijfster. Meer dan zestig jaar lang sluimerde het manuscript in de koffers van haar dochter Denise Epstein. Pas in 2004 gaf zij de tekst vrij voor publicatie. Suite française ontving in 2004 postuum de prestigieuze Prix Renaudot. Vorig jaar verscheen het boek al onder de titel Storm in juni in het Nederlands bij De Geus. In The Times prijkt Suite française resoluut bovenaan de lijst. Nog meer beklijvende boeken 2006 in The Times, The Guardian en The Washington Post.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening