Kinderboekenauteur in de clinch met Amazon

De Britse kinderboekenauteur George Walker voert een éénmansstrijd tegen de steeds sterkere greep van onlineboekhandel Amazon op de boekenverkoop. Hij heeft Amazon UK gevraagd de verkoop van zijn eerste kinderboek Tales from an airfield stop te zetten, zodat lezers het via de zelfstandige boekhandels moeten betrekken, zo meldt The Guardian. Walker was furieus op Amazon UK omdat deze ongevraagd zijn boek in hun bestand hadden opgenomen, nadat het in een aantal boekhandels onverwacht goed begon te verkopen. "Wanneer een boek een zekere mate van aandacht begint te krijgen, stuurt Amazon er op aan om het boek in stock te halen en de onafhankelijke boekenzaken de pas af te snijden. Niet met mijn boek!", zo zegt Walker ferm. De kritiek op de soms drieste praktijken van Amazon zwelt aan in Groot-Brittanië. "Het is niet omdat ze een grote speler zijn, dat ze de regels niet moeten respecteren", vindt Nick Goulding van het Forum of Private Business (FPB), een belangenorganisatie die de strijd van Walker ondersteunt. Amazon zélf snapt er intussen niks van. Hoofd-boekeninkoper Kes Nielsen zegt dat het "een behoorlijk ongewone situatie" is, want "miljoenen auteurs en duizenden uitgevers zijn meestal zeer verguld met de opname van hun boeken op onze site". Walker, die zijn boek kleinschalig uitgaf, is niet van plan om het hierbij te laten en kondigt een lange strijd aan voor de onafhankelijke boekhandel. Op zijn website staat zijn adagium: "We directly support independent bookshops, and will not sell to wholesalers or to large chain discount bookstores." Zijn boek prijkt intussen wél nog op... Amazon.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening