Oostende en de zee in de Nederlandse literatuur

De Cultuurdienst van de stad Oostende nam het initiatief tot een bloemlezing met Nederlandstalige literaire teksten over de stad en de zee. Dat bleek een rijke oogst op te leveren. Onder de wat obligate titel Aan dezelfde zee. Oostende in de Nederlandse literatuur hebben samenstellers Tom Sintobin en Koen Rymenants (K.U.L. subfaculteit Literatuurwetenschap) onder meer teksten van Louis Couperus, Eric de Kuyper, Charlotte Mutsaers en Willem Frederik Hermans verzameld en toegelicht. Hermans? Jawel, want die breidde zijn bundel Moedwil en misverstand (1948) in 1961 uit met het verhaal Samen naar Oostende. Het 238-pagina's tellende, ruim geïllustreerde boek kost 25 euro en is vanaf heden verkrijgbaar bij de Cultuurdienst van Oostende en in de Oostendse boekhandels. Naar aanleiding van Aan dezelfde zee maakt Tom Sintobin op donderdag 28 december 2006 een eenmalige literaire groepswandeling door Oostende. Maximum 25 personen kunnen mee. Over Oostende en de Duitse exilliteratuur publiceerde literair journalist Mark Schaevers in 2002 trouwens de voortreffelijke reconstructie Oostende, de zomer van 1936 (uitgeverij Atlas), toen Egon Erwin Kisch, Joseph Roth, Irmgard Keun en Stefan Zweig op de vlucht voor Hitler elkaar in Oostende troffen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening