Kenzaburo Oë verzoent zich met Frankrijk

De Japanse schrijver Kenzaburo Oë (°1935), Nobelprijswinnaar Literatuur 1994, heeft lange tijd geweigerd om nog een voet op Franse bodem te zetten. Als pacifist en destijds fel tegenstander van de kernproeven van president Chirac vond hij dat de logica zelve. Vanwege die démarche moest hij kille reacties van bijvoorbeeld Claude Mauriac trotseren. Oë, auteur van Het eigen lot (1964), staat nochtans bekend voor zijn grote voorliefde voor de Franse cultuur. Hij studeerde Frans aan de universiteit van Tokio en maakte een thesis over Jean-Paul Sartre. Oë heeft in Japan ook steeds geageerd tegen de veramerikanisering, iets wat de Fransen als muziek in de oren klonk. Maar zie, na een uitnodiging voor een eredoctoraat in 2005 en een Franse onderscheiding werden de plooien gladgestreken (terwijl Chirac nog wel aan de macht is) en reisde Oë weer naar Frankrijk. Het Franse weekblad Le Point heeft deze week, onder de titel L'ode à la France, een diepgaand interview met Oë, waarin hij zijn grote liefde voor intellectueel Frankrijk bekent. Hij beroert ook heel wat andere thema's. Collega's Haruki Murakami en Banana Yoshimoto, dé twee internationaal bekendste Japanse auteurs van het moment, port hij aan tot meer maatschappelijke profilering en morele stellingnames (een oud stokpaardje van Oë).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening