W.G. Sebald, vijf jaar na zijn dood

Vijf jaar geleden, in december 2001, kwam de Duitse cultschrijver W.G. Sebald om het leven bij een auto-ongeluk in Engeland, niet ver van zijn woonplaats Norwich. Het Amerikaanse literaire tijdschrift Bookforum wijdt bij die gelegenheid een dossier aan de auteur van Austerlitz, De ringen van Saturnus en De émigrés, stuk voor stuk meesterwerken, waarin de persoonlijke en de grote geschiedenis met elkaar versmelten, telkens in die zeer kenmerkende, melancholische verteltrant. Mark M. Anderson werkt aan een biografie van Sebald en graaft in de familiegeschiedenis, de Britse schrijfster A.S. Byatt gaat de wortels van Sebalds oeuvre in de Duitse geschiedenis na en Hans Magnus Enzensberger vertelt hoe hij, samen met Franz Greno, als uitgever Sebald in 1987 ontdekte met Nach der Natur: Ein Elementargeschichte. Het was het begin van een lange vriendschap. Hij onthult ook hoe Sebald voor Austerlitz met veel dollars werd benaderd door de New Yorkse literaire agent Andrew Wylie en er een einde kwam aan de samenwerking. Austerlitz werd uitgegeven door gigant Hanser. Maar Enzensberger hield er geen rancune aan over: "The important thing is that a writer's work is able to make its way into the world, and in the end the publisher's name on the cover is a matter of small importance." In het steeds meer dan lezenswaardige Bookforum deze maand verder ook een interview met Gore Vidal en een blik in de boekenkast van Paula Fox.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening