Duiveluitdrijver verwoest Boelgakov-museum

Het Moskouse museum van de beroemde Russische schrijver Michaïl Boelgakov (1891-1940), auteur van De meester en Margarita, is geheel verwoest door een godsdienstfanaticus, zo meldt AFP. Alexander Morozov, die het oeuvre van Boelgakov als "satanisch" beschouwt, liet zich in het pand opsluiten en eiste dat het museum onmiddellijk zou verhuizen. Vervolgens gooide de man in een uitzinnige woede talloze Boelgakov-memorabilia door het raam, waaronder ettelijke, door Russische kunstenaars gemaakte illustraties bij het werk van Boelgakov. Ook de computers moesten eraan geloven. Morozov zag zijn daad als een vorm van "duiveluitdrijving". Satanbestrijder Alexander Morozov voert op zijn eentje al jarenlang een bizarre haatcampagne tegen de nagedachtenis van Boelgakov. Morozov betrekt hetzelfde appartementsgebouw als het Boelgakov-museum en protesteerde destijds al hevig tegen de komst ervan. Het museum is gevestigd in de vroegere Moskouse woning van Boelgakov. In 2004 organiseerde Morozov al een virulente betoging met omwonenden om te verhinderen dat er voor Boelgakov een monument zou worden opgericht. Het project voor het monument werd na het protest door de stad Moskou afgeblazen. Boelgakov is voor de Russische orthodoxe kerk trouwens al een hele tijd kop van jut. Deze bestempelt zijn werk nog steeds als "vervloekt" en "het werk van Satan". De boeken van Boelgakov waren onder Stalin verboden. Pas in 1967 kon een zwaar gecensureerde versie van De meester en Margarita voor het eerst in Rusland gepubliceerd worden. Het nog steeds veelgelezen De meester en Margarita (1940) is een zeer merkwaardige roman, die fantastiek vermengt met satire op de toenmalige Russische samenleving én waarin de duivel en zijn trawanten Moskou bedreigen. Uitgeverij Van Oorschot bracht in zijn Russische Bibliotheek de Nederlandse vertaling.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening