De zaak Bovary, een geruchtmakend literair proces

De belangstelling voor het werk van Gustave Flaubert (1821-1880) verflenst zelden, maar in 2006 was er toch wel sprake van een echte opflakkering. De honderdvijftigste verjaardag van Madame Bovary had daar natuurlijk veel mee te maken. In het voorjaar verscheen er een nieuwe, stevig uitgebalanceerde biografie van de Amerikaan Frederick Brown: Flaubert: A Life. In Nederland kwam het bescheiden Flaubert in Nederland 1870-2005 uit, waarin de Nederlandse Flaubert-receptie werd nagetrokken (zie onze recensie in De Parelduiker, 2006/4) én in november publiceerde de reeks Privé-Domein een verse, alweer hartverheffende selectie uit Flauberts brieven (uit de periode 1857-1880): Geluk is onmogelijk. Zeer onlangs kwam er ook een bibliofiel getint Flaubert-document uit. Onder impuls van juriste Annick Speghelaere en haar bvba Mithril werd het integrale proces rond Madame Bovary door Bart Vonck in het Nederlands vertaald én in een luxe boekvorm gegoten. De Zaak Bovary. Het openbaar ministerie tegen de heer Gustave Flaubert bevat het spraakmakende requisitoir, pleidooi en vonnis uit 1857 rond Madame Bovary. Flauberts roman werd kort na verschijnen beschouwd als immoreel én als een belediging voor de Kerk. Aanklager was Ernest Pinard, die eerder ook al Baudelaire voor Les fleurs du mal had laten veroordelen. Flaubert werd wél vrijgesproken en als succès de scandale was Madame Bovary plots zeer gewild. Deze bibliofiele uitgave van De Zaak Bovary is verluchtigd met rozig speelse tekeningen van Klaartje Schrijvers en gevat in een spierwitte fluwelige hoes, in een vormgeving van Griet van Haute. Een inleiding of een nawoord had deze lovenswaardige editie mogen omkaderen. Het boek kost 85 euro en kan via deze website besteld worden. De bvba Mithril neemt zich voor de komende jaren nog juridisch-literaire bibliofiele uitgaven te brengen. Over censuur gesproken: De Morgen brengt vandaag in zijn boekenbijlage Uitgelezen een stevige bewaarspecial over censuur én literatuur.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening