Günter Grass krijgt pacifistische Ernst Toller Preis

De Duitse auteur Günter Grass (°1927) krijgt de Ernst Toller Preis 2007 toegekend vanwege zijn "engagement voor de vrede" en zijn "deelname aan het maatschappelijke debat doorheen zijn hele literaire oeuvre". Dat maakte het Ernst Toller Gesellschaft bekend. De Preis wil de brug slaan tussen politiek en literatuur en wordt op onregelmatige tijdstippen toegekend. In 2003 ging hij naar de schrijfster Juli Zeh. Grass, Nobelprijswinnaar Literatuur 1999, stond dit jaar in de vuurlinie omwille van zijn autobiografie Beim Häuten der Zwiebel waarin hij opening van zaken gaf over zijn rol bij de Waffen-SS. Als zeventienjarige trad hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog als dienstplichtige toe tot het legioen (uitgebreide achtergronden over de affaire in een dossier van de Frankfurter Allgemeine). De Duitse expressionistische schrijver Ernst Toller (1893-1939), naar wie de Tollerprijs ter waarde van 5.000 euro is vernoemd, stond bekend als een levenslang pacifistisch voorvechter en was gefascineerd door massapsychologie. Bekend bleef zijn toneelstuk Hoppla, wir leben! (1927), geregisseerd door Erwin Piscator. Toller, tot in elke vezel anti-nazi, beroofde zich in 1939 in New York van het leven.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening