Nobelprijswinnares Gordimer in bitter conflict met haar biograaf

De Zuidafrikaanse schrijfster en Nobelprijswinnares literatuur Nadine Gordimer (°1923) heeft het tegenwoordig niet onder de markt. Nadat de 82-jarige voorvechtster tegen de apartheid eind oktober 2006 in haar huis brutaal werd overvallen (zie hier), rakelt de New York Times een pijnlijk dispuut op met haar zwarte biograaf Ronald Suresh Roberts. De Gordimer-biografie van Roberts, waaraan hij zeven jaar mét haar instemming had gewerkt, zou aanvankelijk verschijnen bij de prestigieuze uitgeverijen Farrar, Straus & Giroux (VS) en Bloomsbury (GB). Maar nadat Gordimer bij de uitgever bezwaren had geuit tegen bepaalde passages (oa. over een liefdesaffaire in de jaren vijftig) werd de publicatie voor onbepaalde tijd uitgesteld. De uitgevers maanden Roberts aan tot revisies, maar die weigerde daarop in te gaan. Uiteindelijk verscheen de biografie No cold kitchen bij de kleine, onafhankelijke zwarte Zuid-Afrikaanse uitgeverij STE. In Zuid-Afrika groeide de onversneden kritische Gordimer-biografie in 2006 uit tot the talk of the town. Het conflict heeft ook een serieuze politieke draagwijdte gekregen, merkt de New York Times op. Steeds vaker komen vroegere blanke anti-apartheidsactivisten in Zuid-Afrika onder vuur te liggen. Biograaf Roberts verwijt "blanke liberal" Gordimer bijvoorbeeld ook "paternalisme" tegenover de zwarte Zuid-Afrikaanse gemeenschap. Volgens Roberts is Gordimer een "autocratische controlefreak". De NY Times is evenwel kritisch ten aanzien van Roberts. Hij zou dubieuze stellingnames innemen rond de AIDS-problematiek en verdedigt de positie van president Mbeki, die ooit durfde beweren dat er geen rechtstreeks verband is tussen HIV en AIDS. Het dispuut tussen Gordimer en Roberts is overigens al een hele tijd gaande. In 2004 pakte ook The Guardian al uit met het verhaal. Aanvankelijk was alles koek en ei tussen Gordimer en Roberts. De biograaf stak haar zelfs geld toe om een kopieerapparaat te kopen, waarmee ze duizenden pagina's documenten, dagboeken en briefwisseling kon kopiëren en mocht haar vergezellen op talrijke reizen. Later sprak Gordimer van misbruik van vertrouwen. Roberts verklaarde in 2004 over Gordimer: "She is supposed to represent freedom of speech but she wanted complete control, tsar-like, which would have turned the manuscript into pious crap." Roberts werkt nu aan een biografie van president Mbeki.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening