Boekenvak in de ban van nieuwe ISB-nummering

De onopvallende streepjescode achterop elk boek ondergaat vanaf 1 januari 2007 een metamorfose. Het 10-cijferige International Standard Book Number (ISBN) wordt vervangen door een code met 13 nummers. De gemiddelde consument merkt er allicht weinig van, maar de omschakeling zorgt voor de opperste staat van paraatheid in het boekenvak, zo signaleert De Volkskrant vandaag. De omschakeling was noodzakelijk omdat het 10-cijferige ISB-nummer niet meer volstond om alle boektitels te dekken. Met de omschakeling naar 13 nummers wordt nu ruimte gecreëerd voor één miljard extra titels wereldwijd. Elke code zal in eerste instantie worden voorafgegaan door "978", de internationale EAN-productcode voor boeken. Een ISBN-code bestond tot op heden uit vier onderdelen: het landennummer (90 voor Nederlandstalige boeken), het uitgeversnummer, het titelnummer en het controlecijfer. De omschakeling wordt in het boekenvak wel vergeleken met de milleniumwissel, zo zegt Patrick Steenvoorden van het Centraal Boekhuis. Als de omschakeling stroef verloopt, bestaat de kans dat het dataverkeer en in het slechtste geval computers vastlopen, bestellingen verloren raken en bibliotheekbestanden in de soep draaien. Verschillende boekenvaksites geven tips en er is zelfs een klok die de dagen en uren naar de ISBN-wissel aftelt. In totaal doen 160 landen mee aan de ISBN-uitbreiding, waaronder ook België. Op de site van Boekenbank krijgen Vlaamse uitgevers tekst en uitleg bij de wissel. Toch valt bij nazicht van in 2006 verschenen boeken op dat de nieuwe 13-cijferige code al vrij stelselmatig wordt toegepast.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening