Dochter Gide veilt werk Théo Van Rysselberghe

Zaterdag vond een curieuze veiling plaats bij de Parijse tak van Christie's. Er werd een indrukwekkende collectie neo-impressionistisch werk van de Belgische schilder Théo Van Rysselberghe aangeboden. De schilderijen waren voornamelijk afkomstig uit de collectie van de dochter van de Franse schrijver en Nobelprijswinnaar André Gide, Cathérine Gide. Niet zo toevallig als het zou kunnen lijken: Cathérine is namelijk ook de kleindochter van Théo van Rysselberghe. In 1922 verwekte de homoseksueel Gide (1869-1951) bij Elisabeth, de vrijgevochten dochter van Théo en Maria Van Rysselberghe op haar aandringen een kind. Pas op haar dertiende werd Cathérine ingelicht dat Gide haar vader was. Gide was vrijwel zijn hele leven goed bevriend met de Van Rysselberghes. Le Figaro verstrekt achtergronden bij de familierelaties en overloopt de aangeboden collectie. Van André Gide gesproken: bij Gallimard/Folio verscheen zopas een nieuwe bloemlezing uit de befaamde Cahiers de la Petite Dame, het schaduwdagboek dat Maria Van Rysselberghe vanaf 1918 tot 1951 bijhield over Gide, wiens leven ze van zeer nabij volgde. De bloemlezing (Je ne sais si nous avons dit d'impérissables choses) is thematisch en chronologisch opgevat en laat zich uitstekend lezen samen met het onlangs in het Nederlands verschenen Dagboek 1918-1939 van André Gide, Het innerlijk blauw (Privé-Domein). Zie het Gide-portret van uw dienaar uit De Morgen van 23.8.06, te lezen in de comments bij dit bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening