Jean-Christophe Rufin schrijft ecologische thriller

Het Franse literaire jaar kent traditioneel twee piekmomenten. De eerste rentrée littéraire vindt telkens plaats in september-oktober, met die zenuwslopende rush naar de fel begeerde literaire prijzen als de Goncourt en de Grand Prix de l'Académie française. Jonathan Littell en zijn veelbesproken epos Les bienveillantes mocht in het najaar 2006 deze twee pluimen op zijn hoed steken. Maar in januari is er alweer een rentrée, waarin vaak de meer gevestigde namen hun boeken laten verschijnen. Niet minder dan 542 nieuwe Franse (353) en vertaalde (189) romans banen zich in januari en februari 2007 een weg naar de overvoerde Franse lezer, zo telde het vakblad Livres-Hebdo na. Vanaf maart staat de Franse boekenproductie dan volop in het teken van de presidentsverkiezingen en het duel tussen Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal. Vier vroegere Goncourt-winnaars komen in januari met vers werk. Vooral Jean-Christophe Rufin (Prix Goncourt voor Rouge brésil en auteur van Globalia) zou naar verluidt voor polemisch vuurwerk kunnen zorgen met Le parfum d'adam (Flammarion), een thriller die het ecologisch radicalisme op de korrel neemt. Volgens Rufin zouden eco-militanten in de nabije toekomst wel eens de gevaarlijkste terroristen kunnen worden. Drie andere vroegere Goncourt-winnaars zijn eveneens present: Pierre Combescot komt met Faut-il brûler la Galigaï? (Grasset), Paule Constant met La bête à chagrin (Gallimard) en Jacques-Pierre Amette met Un été chez Voltaire (Albin Michel). Er is ook nieuw werk aangekondigd van Jean-Paul Dubois (auteur van het uitstekende Une vie française), Régis Jauffret, Philippe Delerm, Marc Dugain, Marie NDiaye, Eric Holder en de ook in onze contreien populaire Philippe Besson. Verder zijn er liefst 67 debuutromans voorzien, waaronder Pomme Q van Emilie Stone, waarin haar Mac het hoofdpersonage schijnt te zijn. Ten slotte duiken er nogal wat sleutelromans op waarin Franse politici in hun hemd worden gezet. Zie ook dit gedetailleerde overzicht in Le Figaro.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening