Angèle Manteau roert zich in De Groene Amsterdammer

Het weekblad De Groene Amsterdammer, helaas in Vlaamse contreien immer moeilijk verkrijgbaar, blijft ook aangenaam verrassen met zijn driemaandelijkse literatuurspecials. In het zopas verschenen decembernummer worden een aantal kwesties weer grondig uitgespit. Telkens wordt de recensiepraktijk van een Nederlandse criticus grondig op de rooster gelegd. Ditmaal is de invloedrijke NRC-critica Elsbeth Etty aan de tand gevoeld. AMVC-letterenhuis-medewerker Jan Stuyck heeft een interview met de 95-jarige uitgeefster Angèle Manteau naar aanleiding van het roerige debat over de "ondeelbaarheid van de Nederlandse en Vlaamse literatuur". De oude dame komt af en toe polemisch uit de hoek. Over debutanten: "De Standaard der Letteren wijdt nu al een tijd een pagina aan een jonge schrijver. Maar de manier waarop dat gebeurt, is absoluut niet verkoopbevorderend. Het is zo in het ijle. In boekenbijlagen wordt de Vlaamse literatuur sowieso stiefmoederlijk behandeld." Over dikke pillen: "Als je geen boek van negenhonderd bladzijden publiceert, tel je niet mee. Ik word er zo moe van...Zoals dat succesboek De schaduw van de wind van de Spanjaard Carlos Ruiz Zafon. Uiterst vermoeiend! En nu wordt gemeld dat de langverwachte roman van Thomas Pynchon nengenhonderd bladzijden zal tellen." [nvDL: intussen verschenen]. Over Boek.be: "Boek.be is toch een ramp! Ik maak het mee sinds 1932. Het is altijd een ramp geweest! Ik wacht af." Verder gaat hoogleraar Hugo Brems in de verdediging tegen alle kritiek op zijn zaterdag met de Groene Waterman Prijs bekroonde literatuurgeschiedenis Altijd weer vogels die nesten beginnen. Niet minder boeiend zijn de inzichten van A.F.Th. Van der Heijden over zijn 'oerboek'. Grondige recensies completeren het geheel. Een ding is zeker: met zijn special vult De Groene Amsterdammer tegenwoordig enigszins de literaire leemte op die Vrij Nederland laat. Want de literatuur komt er daar de laatste tijd wel erg bekaaid vanaf.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening