Minnares van Victor Hugo uit de schaduw gehaald

In Parijs wordt in het Maison de Victor Hugo voor het eerst een tentoonstelling gewijd aan Juliette Drouet (1806-1883), de levenslange maîtresse van Victor Hugo (1802-1885). Dit gebeurt ter gelegenheid van haar tweehonderdste geboortedag. De actrice Drouet raakte werkelijk verknocht aan de auteur van Les misérables. Hun ontmoeting in 1833, tijdens de repetities van Lucrèce Borgia, leidde tot een levendige, nooit aflatende correspondentie die 20.000 brieven beslaat en 50 jaar overspant. Drouet fungeerde vanaf dat moment als kopiist van zijn werk en was vaak zijn eerste lezer. Toch kende ze haar plaats en bleef ze als minnares in de schaduw van de bronstige, in alles overvloedige Hugo, die er talloze andere affaires op nahield én een echtgenote Adèle. Drouet reisde hem achterna maar leidde vooral een 'ondergronds' bestaan (vandaar één van haar bijnamen: "la prisonnière"). Dat Drouet esprit en schrijftalent had staat evenwel buiten kijf. De tentoonstelling wil haar rehabiliteren en biedt ook een inzicht in de sociaal-politieke context van de relatie tussen Juju en Toto. Ze is gelardeerd met bijzondere documenten, schilderijen en talloze brieven. Ook de jurk die ze droeg bij hun eerste ontmoeting is te bekijken. Volgens Libération gaat de expo wel voorbij aan de minder fraaie kantjes van Hugo. De tentoonstelling loopt tot 4 maart 2007 in het Maison de Victor Hugo op de Parijse Place des Vosges, meer info hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening