Brieven van Jeroen Brouwers bewerkt tot theaterstuk

Donderdagavond gaat in t Arsenaal in Mechelen de voorstelling Kroniek van een karakter in première. Het betreft een bewerking van de stilaan legendarische, gelijknamige brievenboeken in 2 delen (1976-1986) van Jeroen Brouwers. Brouwers-kenner Johan Vandenbroucke selecteerde samen met acteur Tom van Bauwel enige verhaallijnen uit de brieven aan diverse correspondenten. Ze smeedden de brieffragmenten tot een geheel, "één lange brief aan een vriend die in de loop van de jaren van alle mogelijke voor- en tegenspoed op de hoogte wordt gehouden". Door de "unieke combinatie van levenslust, hartstocht en chagrijn, biedt de voorstelling een ontroerend relaas, waarin zelfs sombere onderwerpen op een verrassend lichte manier belicht worden", aldus de aankondiging. De monoloog wordt gebracht door "een door het leven gelouterde dertiger (Tom van Bauwel) die soms weemoedig en melancholisch, maar vaak ook humoristisch reflecteert op zijn bestaan en zijn persoonlijkheid." In de Gazet van Antwerpen (1/12/2006) becommentarieert van Bauwel hoe Brouwers zelf tegen de bewerking aankeek: "Hij ging akkoord om rond die brieven te werken, op voorwaarde dat ik aan het verhaal ook een humoristisch tintje gaf. Hij wou niet dat Vlamingen en Nederlanders zouden denken dat hij een kankeraar is, want dat is hij echt niet. Hij is een vitale kerel met een ongelooflijke intelligentie en zeggingskracht die over de donkerste onderwerpen zeer licht kan schrijven." In 2005 werd ook al Bezonken Rood door het Het Toneelhuis en Ro-theater tot een bejubelde theatervoorstelling omgewerkt, met Dirk Roofthooft in de hoofdrol. Brouwers staat de laatste tijd weer sterk in de belangstelling. Er is alom lof voor het schitterende, bij Atlas verschenen Oerboek, waarin de tekst "Het Grote Boek" tot één van de hoogtepunten van zijn kortere baanwerk kan gerekend worden. In de comments bij dit bericht vind je onze recensie uit De Morgen van 8.11.06.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening