Thomas Pynchon doorbreekt stilte voor Ian McEwan

Er is onverwachte steun opgedaagd voor Ian McEwan in de aanslepende plagiaataffaire rond zijn boek Atonement (2001 - Boetekleed). In een brief aan de Daily Telegraph springt zowaar Thomas Pynchon in de bres voor de belaagde McEwan. Een erg verrassende démarche van Pynchon, die berucht is vanwege zijn gekoesterde anonimiteit én stilzwijgen. Pynchon, van wie onlangs de twijfelachtig onthaalde roman Against the Day verscheen, verklaart in de brief dat auteurs die historische fictie schrijven en niet aanwezig zijn bij de gebeurtenissen "zich nu eenmaal moeten wenden tot degenen die er wél bij waren." "In de loop van je research een innemend detail aantreffen dat je kunt aanwenden om je verhaal ten goede te keren, kun je moeilijk omschrijven als een misdadige handeling - het is gewoon wat schrijvers doen", zo schrijft hij. De brief werd dinsdagavond gepost op de website van de krant. De verwijten rond het plagiaat van McEwan, gelanceerd door de nogal tendentieuze The Mail on Sunday, draaien rond sterke gelijkenissen tussen een aantal passages in Atonement (2001) en de autobiografische oorlogsherinneringen No Time for Romance (1977) van de overleden 'romantische' schrijfster Lucilla Andrews. McEwan heeft de beschuldigingen al uitvoerig gepareerd. Hij benadrukte dat hij de schrijfster in een nawoord heeft bedankt en steeds gedegen research uitvoert. McEwan kreeg intussen ook al ferme steun van een hele rist topauteurs: Zadie Smith, Margaret Atwood, Colm Toibin, Martin Amis, Thomas Keneally en Kazuo Ishiguro. Die geven stuk voor stuk toe dat ze wel eens passages "lenen". Atwood zei: "Alle romanschrijvers doen aan research. We doen het om anachronismen en foutieve informatie te vermijden. Ik probeer alle feiten te checken. Wanneer de feiten beschikbaar zijn, kun je het gebruik ervan geen plagiaat noemen." Meer achtergronden bij Pynchons veelbesproken brief hier en daar.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening