Duitse kranten in de clinch met literatuursite

In Duitsland is onlangs een mogelijk verstrekkend juridisch dispuut uitgevochten rond het (her-)gebruik van recensies door een literatuursite. De Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) en de Süddeutsche Zeitung hadden een rechtszaak aangespannen tegen de literatuursite Perlentaucher, maar kregen nul op het rekest, zo meldt Marie-José Klaver in NRC-Next. Het intussen druk geconsulteerde Perlentaucher levert dagelijkse berichten over literatuur en maakt ook een overzicht van boekrecensies ("heute in den Feuilletons") uit diverse Duitse kranten en weekbladen. Dat gebeurt aan de hand van een compilatie van fragmenten uit de recensies. De FAZ en de Süddeutsche Zeitung vonden dat "hun recht op intellectuele eigendom" hiermee werd aangetast. Bovendien blijkt Perlentaucher druk advertenties te werven. Zodoende beweren de kranten dat de site dus geld verdient op basis van hùn arbeid. In een arrest heeft het Landgericht in Frankfurt de eis van de kranten afgewezen, omdat de teksten van de Perlentaucher geen letterlijke kopie zijn en ze de krantenartikelen slechts ten dele gebruiken. Ook de bron wordt telkens vermeld. Hier lees je de visie van Perlentaucher op de zaak en die van Die Zeit. Wordt ongetwijfeld vervolgd, want auteursrecht op het volatiele internet wordt meer en meer een hot topic.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening