Vlaamse allochtone schrijvers uit de kast

In vrijwel heel Europa kreeg de literatuur de voorbije jaren flinke injecties van allochtone schrijvers. Zie naar Nederland waar namen als Abdelkader Benali, Kader Abdolah en Hafid Bouazza stilaan tot de gevestigde waarden behoren en een heleboel youngsters zoals Saïd El Haji de literaire fora bestormen. In Vlaanderen blijkt allochtonen en literatuur een zeer moeizaam huwelijk en over de oorzaken daarvan is al heel wat geredekaveld (zie bijvoorbeeld hier). Het interculturele platform Kif Kif heeft altijd het voortouw genomen in het debat én in de zoektocht naar het aanwezige talent. Via zijn wedstrijd Kleur de Kunst gaven ze stimulansen tot een "Vlaamse allochtone literatuur" (om het met een containerbegrip te zeggen). Maar of de modale lezer zich momenteel één allochtone Vlaamse schrijver voor de geest kan roepen, is behoorlijk twijfelachtig(misschien Chika Unigwe die debuteerde met De feniks?). Komt daar binnenkort verandering in? Wie weet. Volgende week verschijnt immers bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau de verhalenbundel Kif Kif, een sampler met werk van Naïma Albdiouni, Jamila Amadou, Jamal Boukhriss, Malika Chaara, Saddie Choua, Paul Govaerts, Mustafa Kör, Rachida Lamrabet en Kenan Serbest, aangevuld met gedichten van Ali Wauters. Volgens de nogal vage aankondiging zijn hun verhalen "kort, krachtig en allemaal kif kif . Ze behoeven geen uitleg, vragen niet om een stempel." Bekendste namen zijn Naïma Albdiouni, die voor de Buren al een radioboek insprak en cineaste Saddie Choua, die op vele fronten actief is en voor Radio Kif Kif werkt. Mustafa Kör werd ooit al bekroond met de Nederlandse El Hizjra-literatuurprijs. De meeste schrijvers zijn gerecruteerd via Kif Kif, dat ook een nieuwe editie van Kleur de Kunst lanceert. De sampler wordt komende dinsdag 12 december voorgesteld in de Gentse Vooruit in het kader van het programma Istanbul Express. Gastheer Chokri Ben Chika voelt onder meer Rachida Lamrabet, Saddie Choua en Mustafa Kör aan de tand. Zie ook de drie interviews in Bis van De Morgen heden (artikel nog niet on-line)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-12-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening