Nederland leest massaal Frank Martinus Arion

De boekencampagne Nederland Leest wil dat elke modale Nederlander gedurende een aantal weken met elkaar over één bepaald boek in discussie gaat. De campagne is gebaseerd op de succesvolle Amerikaanse campagne One Book, One City die sinds 2001 jaarlijks in tientallen Amerikaanse steden en staten wordt georganiseerd. Vanaf woensdag jl. schonken de Nederlandse bibliotheken 575.000 exemplaren van de roman Dubbelspel gratis aan al hun leden. Het vergeten boek van de Antilliaanse schrijver Frank Martinus Arion beleeft hiermee een ongeziene revival. Ook sponsor Nederlandse Spoorwegen geeft aan alle medewerkers vier exemplaren weg, nog eens 65.000 boeken in totaal. De campagne doet denken aan wat cultuurminister Bert Anciaux uithaalde met Vuur van Bart Kouba. Leesbevordering is natuurlijk altijd meegenomen, maar of dergelijk gedirigeerd massalezen meer dan stuntwerk is, mag betwijfeld worden: "I don't like these mass reading bees," schamperde cultuurpessimist Harold Bloom destijds over het One Book, One City-gebeuren. "It is rather like the idea that we are all going to pop out and eat Chicken McNuggets or something else horrid at once."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-09-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening