Literaire komeet Littell geen debutant?

De Frans-Amerikaanse auteur Jonathan Littell (°1977) en zijn monsterepos Les bienveillantes (zie Papieren Man-bericht van 19.9.06) blijven de gemoederen beroeren. Het très branché weekblad Les Inrockuptibles hamerde onlangs nogal op het feit dat Littell op 22-jarige leeftijd de (weliswaar erg beroerde) cyberpunknovel Bad voltage publiceerde én dat hij dus geen échte debutant is. Een gegeven dat het tijdschrift Lire in een portret eerder al achteloos signaleerde.
Intussen blijft Les bienveillantes homerische lof opstapelen. Het boek zal ook de geschiedenis ingaan als "eerste Franse debuut (nou ja) dat via een literair agent aan een grote uitgever is verkocht" Zijn er dan geen wanklanken? Toch wel: Libération en L'Express vonden het puissant langdradig en alweer Les Inrockuptibles, dat een ware vendetta tegen het boek lijkt te ondernemen, spreekt van "een stilistisch reactionaire" roman. Een samenvatting van de Franse persreacties leest u in het prima boekvakblad Livres Hebdo.
Qua verkoop loopt het voor Littell intussen niet minder gesmeerd: 170.000 exemplaren op 21 september 2006, precies één maand na verschijning. Bij Littells uitgever Gallimard moeten ze teruggaan tot Dai Sijie en Balzac et la petite tailleuse chinoise (verkoop: 100.000 exemplaren in één maand) in 2000 voor een dergelijk instant verkoopsucces. Een doorwrochte analyse van het fenomeen door Le Monde des Livres.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-09-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening