Houellebecq doorgrondt de Belgische ziel

Sinds 2005 laat Michel Houellebecq ook zijn blog vollopen met mespuntjes geestige giftigheden. Deze zomer nog haalde hij scherp uit naar topman Arnaud Lagardère van de groep Hachette, eigenaar van Houellebecqs uitgever Fayard, waarmee hij een miljoenendeal afsloot voor La possibilité d'une île (2005). Maar sinds zijn gemiste Goncourt vorig jaar, bleek het vet van de soep. Houellebecq noemde Lagardère dus maar meteen "een moordenaar" en dreigde ermee alle bruggen op te blazen. Het conflict draaide rond de verfilming van La possibilité d'une île. Het bericht is intussen discreet van de blog verwijderd, de plooien gladgestreken? Dezer dagen bezint Houellebecq zich over de matig onthaalde Duitse verfilming van Les particules élementaires (1998) én vooral over de Belgische volksaard: "ondoordringbaar" voor de Fransen en "pragmatisch". "De Belgen zijn de Amerikanen van Europa", aldus de schrielgeschouderde aartspessimist, die ook verklaart waarom we zo vaak "ça va" zeggen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-09-2006
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening