Stripverhalen van E. du Perron aangetroffen

De Nederlandse schrijver Eddy du Perron (1899-1940) was van alle markten thuis. Tijdens het interbellum was hij een literair alomtegenwoordige figuur die als criticus ongemeen scherp uit de hoek kon komen. Zijn roman Het land van herkomst (1935) is in de Nederlandse literatuur een klassieker gebleven en de interesse voor elke snipper van du Perron is er onverminderd groot. Volgende week komen er in een speciale editie van het bibliofiele tijdschrift Uitgelezen Boeken (uitgeverij de Buitenkant) zelfs vijf onlangs aangetroffen jeugdstrips van du Perron te staan. De strips uit 1899, die bij de zoon van du Perron lagen te sluimeren, zijn "merkbaar geïnspireerd door de indianen- en avonturenboeken die hij als jongeling verslond," zo meldt De Volkskrant. Zelfs in de strips vol "maaiende armen en zwaaiende wapens, zeerovers, dolken en rondspattend bloed" valt zijn voorkeur voor de 'vent' te merken, schrijft Arjan Peters. Hij was immers de man "die openlijk stelling nam tegen de adepten van de ‘vorm’, die zich zouden verschuilen achter esthetische woordverliefdheid." Zie ook een eerder bericht hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening