Italiaanse literatuurprijs voor Harry Mulisch

Harry Mulisch ontvangt dezer dagen de ene lofprijzing én onderscheiding na de andere, wat de ijdele schrijver niet anders dan gelukkig kan stemmen. Maandag kreeg hij al glunderend een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam en op 27 januari 2007 ontvangt Mulisch, van wie vier boeken in het Italiaans zijn vertaald, de prestigieuze Italiaanse Premio Nonino. Mulisch is de prijs waardig voor zijn ,,bewonderenswaardige mengeling van macrokosmos en microkosmos', aldus de jury. De prijs, die bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag, werd in 1977 in het leven geroepen door de literatuur- en cultuurminnende grappaproducent Nonino in Friuli en sinds 1984 is er ook een internationale versie van. De onafhankelijke jury bestaat uit twaalf cultuurbonzen, waaronder schrijver Claudio Magris, Emmanuel le Roy Ladurie en ook V.S. Naipaul. In 2000 kreeg Hugo Claus de prijs voor La sofferenza del Belgio, de Italiaanse vertaling van Het verdriet van België. Andere laureaten waren onder andere Jorge Amado, John Banville, Norman Manea en Tzvetan Todorov. In NRC-Handelsblad kun je nog een verslag lezen van de academische festiviteit rond Mulisch' eredoctoraat.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening