Nieuw Nederlands opinieweekblad in de maak

Uit onvrede met het huidige Nederlandse opiniebladenlandschap hebben een paar journalisten een nieuw weekblad in de steigers gezet. Vanaf volgende week vrijdag 19 januari zou het weekblad Opinio in de rekken moeten liggen. Het blad wil uitsluitend draaien op inkomsten van lezers en weigert bewust alle advertentie-inkomsten. Er wordt gestart met een oplage van 50.000 exemplaren. Opinio zou een "links-conservatieve" signatuur ambiƫren en wordt geleid door de oud-directeur van De Groene Amsterdammer, Huub Schreurs, en de neo-conservatieve filosoof Jaffe Vink, vroegere chef van het katern Letter & Geest van dagblad Trouw. Opinio wil zich naar eigen zeggen als een alternatief opwerpen voor Vrij Nederland, HP/De Tijd en Elsevier die, volgens de initiatiefnemers "glossy tijdschriften aan het worden" zijn. Er komt veel aandacht voor politiek en kunst. Onder meer Xandra Schutte, die ooit een woelige passage als hoofdredacteur bij Vrij Nederland maakte, zou voor Opinio gaan schrijven. Om leefbaar te zijn moet het blad 15.000 exemplaren verkopen. Wie de geldschieter is van het project blijft voorlopig een goed bewaard geheim. In november 2006 raakte overigens ook bekend dat het cultureel-literaire tijdschrift Hollands Diep plannen heeft voor een nieuwe start in 2007 (gelezen in HP/De Tijd & Het Parool)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-01-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening